1984-85 Κύπελλο Κυπελλούχων


ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1984-85


Την περίοδο 1984-85 η ΑΕΛ πραγματοποιεί την καλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία. Στο ξεκίνημα του κυπέλλου κυπελλούχων όπου συμμετέχει, αντιμετωπίζει την ουγγρική Σίοφοκ Μπάνιαζ, ομάδα που αγωνίζεται στη β' κατηγορία της χώρας της. Η διπλή αναμέτρηση δεν είναι εύκολη. Η ΑΕΛ βρίσκεται ακόμη σε φάση προετοιμασίας, οι Ούγγροι αποδεικνύονται ομάδα σκληρή αλλά οι βυσσινί παίρνουν την πρόκριση κυρίως χάρη στην εμπειρία τους και λιγότερο χάρη την απόδοσή τους. Το πρώτο ματς γίνεται εκτός έδρας, όχι όμως στην έδρα της Σίοφοκ, αλλά στην κοντινή πόλη Ζεκεσφεχερβάρ στο γήπεδο της Βιντεότον. Η ΑΕΛ κατακτά ισόπαλο σκορ πρόκρισης 1-1, το οποίο κατορθώνει να υπερασπιστεί στη ρεβάνς του Αλκαζάρ, νικώντας τους Ούγγρους με 2-0, 15 ημέρες αργότερα.





Α’ γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων



Σιοφοκ – ΑΕΛ 1-1

19 Σεπτεμβρίου 1984

Scorers: Τίμπερ 67’ – Άνταμτσικ 30’

Σίοφοκ Μπάνιαζ (Μίκλος Ζέκε) : Χόρβατ Ι, Μπρέτνερ, Τάκαζ, Όλαγιος, Βίρακ, Ονχάουζ (46’ Πάρνταβι), Μπόντι, Κις (74’ Ζάιτς), Τίμπερ, Χόρβατ ΙΙ, Γιάνκοβιτς.

ΑΕΛ (Αντ.Στρεϊλάου) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (79’ Κυριλλίδης), Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας (74’ Ρήγας).

Γήπεδο : Σοστόι 
Διαιτητής : Καρολάκ Βισλάου (Πολωνία) 
Βοηθοί : Σούτσανεκ Αλεξάντερ, Ορλόφσκι Καζιμίρ (Πολωνία)


Ο αγώνας δεν έγινε στην έδρα της Σίοφοκ αλλά στην κοντινή πόλη Ζεκεσφεχερβάρ στο γήπεδο Σοστόι της Βιντεότον. Η ΑΕΛ είχε καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο όταν και πέτυχε το γκολ με το οποίο προηγήθηκε. Στο β' μέρος η απόδοση της έπεσε και αυτό οφείλεται εν μέρει στο σκληρό παίξιμο των γηπεδούχων σε συνδυασμό με την ανοχή του Πολωνού διαιτητή. Η ΑΕΛ πιέστηκε, ισοφαρίστηκε, αντέδρασε όμως με ψυχραιμία και κυνήγησε με κάποιες αντεπιθέσεις το δεύτερο γκολ. Το 1-1 με το οποίο έληξε ο αγώνας ήταν σκορ πρόκρισης, έδινε προβάδισμα στην ΑΕΛ, το οποίο καλούνταν να υπερασπιστεί στη ρεβάνς.

 



Ο Σάντορ Γιάνκοβιτς προσπαθεί να παραβιάσει, χωρίς επιτυχία, την εστία της ΑΕΛ καθώς παρεμποδίζεται από τον Τάκη Παραφέστα. Δίπλα στο δοκάρι ο Θοδωρής Βουτυρίτσας παρακολουθεί την προσπάθεια του συμπαίκτη του.


Μονομαχία Κις και Βαλαώρα.




ΑΕΛ - Σιοφοκ 2-0

03 Οκτωβρίου 1984


Scorers: Κμίετσικ 30’, Βαλαώρας 69’

ΑΕΛ (Αντ.Στρεϊλάου) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος (33’ Κολομητρούσης), Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Σίοφοκ Μπάνιαζ (Μίκλος Ζέκε) : Χόρβατ Ι, Μπρέτνερ, Πάρνταβι, Ολάγιος, Βίρακ, Τάκαζ, Μπόντι, Ζάιτς, Τίμπερ, Χόρβατ ΙΙ, Γιάνκοβιτς (64’ Μπόντα).

Γήπεδο : Αλκαζάρ
Διαιτητής : Κρακιονέσκου (Ρουμανία)
Βοηθοί : Μπούκιουμαν, Ποπέσκου (Ρουμανία) 


Η Σϊοφοκ ήλθε στη Λάρισα για να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Μέχρι τη στιγμή της επίτευξης του πρώτου γκολ από τον Κμίετσικ, το ματς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμφίρροπο. Οι Ούγγροι παρά το γκολ που δέχτηκαν, κυνήγησαν με πάθος, μέχρι τη λήξη του ματς, την επιτευξη ενός τέρματος αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ΑΕΛ είχε δοκάρι στο 38' με τον ΖΙώγα και παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου.


Ο Πολωνός άσσος της ΑΕΛ Καζιμίρ Κμίετσικ με ευθύβολο σουτ παραβιάζει τη εστία του Χόρβατ και ανοίγει το δρόμο για την πρόκριση της ΑΕΛ.





Β’ γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων


Η κλήρωση της 5ης Οκτωβρίου 1985 στη Ζυρίχη φέρνει αντίπαλο της ΑΕΛ στον β’ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων τη φημισμένη ελβετική Σερβέτ Γενεύης. Η ΑΕΛ αποφεύγει μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Έβερτον (η οποία και κατέκτησε τελικά το τρόπαιο), η Ρόμα, αλλά σε μια εποχή που ο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαφώς πιο υποβαθμισμένο σε σχέση με εκείνο των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, η κλήρωση με μία ελβετική ομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη. Οι Ελβετοί είναι το φαβορί και, παρά τις δηλώσεις τους περί ίσων πιθανοτήτων για πρόκριση, είναι φανερό πως υποτιμούν την ελληνική ομάδα.

Το πρώτο ματς διεξάγεται στις 24 Οκτωβρίου στο Αλκαζάρ. Η ΑΕΛ, παρά το γεγονός πως βρίσκεται πίσω στο σκορ από νωρίς, ανακάμπτει και όχι μόνο ανατρέπει την εις βάρος της κατάσταση αλλά απειλεί τη Σερβέτ με διασυρμό που αποτρέπεται χάρη στις φοβερές επεμβάσεις του τερματοφύλακα Μπούργκενερ . Ο προπονητής της Σερβέτ Γκι Ματέ δηλώνει ικανοποιημένος αφού ο βασικός στόχος ήταν η επίτευξη του εκτός έδρας γκολ, και οι Ελβετοί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής σίγουροι πως έχουν την πρόκριση στην τσέπη τους, θεωρώντας πως η ΑΕΛ θα λυγίσει στον επαναληπτικό στο κλουβί Σαρμίγ της Γενεύης.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τον επαναληπτικό η ΑΕΛ δίνει δύο αγώνες. Αρχικά πετυχαίνει ευρεία νίκη σε βάρος του Παναιγιαλείου για το θεσμό του κυπέλλου με 8-0 στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τρεις ημέρες πριν τον επαναληπτικό χάνει στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 1-0, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της Πάτρας εξαντλεί όλα τα περιθώρια σκληρότητας υπό την ανοχή του διαιτητή Κακλαμάνου, γνωρίζοντας πως οι Λαρισαίοι ποδοσφαιριστές θα φυλαχθούν ενόψει του αγώνα της Γενεύης.

Στις 7 Νοεμβρίου 1984 γράφεται μια από τις πιο χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΛ. Έχοντας κάτω από τα δοκάρια ένα ιπτάμενο Γιώργο Πλίτση, ίσως στο καλύτερο ματς της καριέρας του, να πιάνει ακόμη και τα άουτ, η ΑΕΛ κατακτά μια μεγάλη πρόκριση νικώντας με 0-1 τη Σερβέτ. Αλησμόνητο το γκολ του Γιάννη Βαλαώρα, όχι για τόσο για την εκτέλεση, όσο για την προσποίηση και τη ντρίπλα στο μισό τετραγωνικό πάνω στον Γκάιγκερ. «Πέσαμε πάνω σε έναν μεγάλο γκολκήπερ, σ’ ένα “ιπτάμενο πουλί”. Τα δοκιμάσαμε όλα, αλλά δεν καταφέραμε τίποτα! Και βέβαια δεν μπορέσαμε να προκριθούμε. Η Λάρισα ήταν τόσο σωστά στημένη που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να σκοράρουμε. Δεν την περίμενα τόσο δυνατή», δήλωνε απελπισμένος ο προπονητής της Σερβέτ μετά το παιχνίδι.
Η μεγάλη ΑΕΛ είχε βρεθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

ΑΕΛ - Σερβετ 2-1 

24 Οκτωβρίου 1984

Scorers: Άνταμτσικ 52’, Κμίετσικ (πεν.) 62’ - Κοκ 12’

ΑΕΛ (Αντ.Στρεϊλάου) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Τσιώλης (46’ Ζιώγας), Κμίετσικ (80’ Κυριλλίδης), Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Σερβέτ (Γκι Ματέ) : Μπούργκενερ, Σνίντερ, Ντιτουά, Χάσλερ, Ρενκέν, Ντεκαστέλ, Γκάιγκερ, Μπάρμπερις, Μπρίγκερ, Φαβρ, Κοκ.

Γήπεδο : Αλκαζάρ 
Διαιτητής : Μπογκντάν Ντότσεφ (Βουλγαρία)


Η αρχική επιθετικότητα της ΑΕΛ κόπασε γρήγορα καθώς η Σερβέτ ισορρόπησε, κατόρθωσε να προηγηθεί στο σκορ με κοντινή προβολή του Κοκ και να επιβάλλει το ρυθμό της. Στο β’ ημίχρονο οι σωστές τακτικές αλλαγές του Στρεϊλάου ανέτρεψαν την κατάσταση. Η ΑΕΛ «μάζεψε» τη Σερβέτ στην εστία του Μπούργκενερ και άρχισε να τη σφυροκοπά ανελέητα. Μέσα σε περίπου ένα τέταρτο ανέτρεψε το σκορ, και απείλησε τους Ελβετούς με διασυρμό από τον οποίο γλύτωσαν χάρη στις σωτήριες επεμβάσεις του διεθνή γκολκήπερ. Η Σερβέτ μάλλον θα πρέπει να αισθανόταν ευχαριστημένη αφού γλύτωσε μονό με 2-1, σκορ που άφηνε πολλές ελπίδες πρόκρισης, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε χάσει με 4 ή 5-1.

 

Ο Κρίστοφ Άνταμτσικ στέλνει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα της Σερβέτ ισοφαρίζοντας το σκορ στο 52'

 






Σερβετ – ΑΕΛ 0-1

07 Νοεμβρίου 1984

Scorer: Βαλαώρας 61’

Σερβέτ (Γκι Ματέ) : Μπούργκενερ, Σνίντερ, Ανρί, Χάσλερ (74’ Καστελά), Φαβρ, Ντεκαστέλ, Γκάιγκερ, Ρενκέν, Μπάρμπερις (78’ Ζακάρ), Μπρίγκερ, Κοκ.

ΑΕΛ (Αντ.Στρεϊλάου) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (89’ Κυριλλίδης), Κμίετσικ, Άνταμτσικ (82’ Ρήγας), Βαλαώρας.

Γήπεδο : Σαρμίγ
Διαιτητής : Κορέια (Πορτογαλία)


Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά στην ιστορία της ΑΕΛ γράφτηκε στο γήπεδο Σαρμίγ της Γενεύης στις 7 Νοεμβρίου 1984. Στο καλύτερο ματς της καριέρας του Γιώργου Πλίτση, που έπιανε τα άπιαστα, η ΑΕΛ πήρε παλληκαρήσια πρόκριση νικώντας τη Σερβέτ με 0-1 με ένα φοβερό γκολ του Γιάννη Βαλαώρα στο 61’. Η Σερβέτ έχασε πολλές ευκαιρίες, άλλα, όπως ο Μπούργκενερ στο Αλκαζάρ, ο Πλίτσης στάθηκε στο ύψος του σταματώντας κάθε προσπάθεια των Ελβετών για γκολ. Μετά το γκολ του Βαλαώρα οι Ελβετοί τα έπαιξαν όλα για όλα για την ανατροπή με αποτέλεσμα η ΑΕΛ να έχει πολλές ευκαιρίες να διευρύνει το υπέρ της σκορ στα τελευταία λεπτά. 

  

 

Έντυπο πρόγραμμα αγώνα




Προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων



ΑΕΛ - Δυναμό Μόσχας 0-0

06 Μαρτίου 1985


ΑΕΛ (Αντρέι Στρεϊλάου): Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (86′ Αλεξούλης), Ανδρεούδης (80′ Χριστοδούλου), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας.


Ντιναμό Μόσχας (Αλεξάντρ Σεβίντοφ): Προυντνίκοφ, Φομίτσοφ, Σίλκιν, Πουντίσεφ, Νοβίκοφ, Γκολόβνια, Βασίλιεφ (80′ Στουκάσοφ), Καρατάεφ, Αταούλιν, Γκαζάεφ, Μπόροντιουκ (63′ Μολόντσοφ).

Διαιτητής: Λάγιος Νέμεθ (Ουγγαρία)

Γήπεδο: Αλκαζάρ

Θεατές: 17.000

Η μεγάλη στιγμή για τον προημιτελικό έφτασε, με αντίπαλο την Κυπελλούχο Σοβιετικής Ένωσης Ντιναμό Μόσχας. Ένα από τα γερά αουτσάιντερ της διοργάνωσης, που στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Χάιντουκ με μία επιβλητική νίκη με 5-2 μέσα στην Κροατία μετά το ρευστό 1-0 της Μόσχας. Στον δεύτερο γύρο, με ευνοϊκή κλήρωση, απέκλεισε άνετα τη μαλτέζικη Χάμρουν Σπάρτανς.Ο αγώνας δεν ήταν βραδυνός, έγινε μεσημέρι στο κατάμεστο και πολύ θερμό Αλκαζάρ, αλλά η νίκη που θα έθετε τις βάσεις της πρόκρισης δεν ήρθε. Σε ένα σφιχτό και κλειστό παιχνίδι στο οποίο η Ντιναμό ενδιαφέρθηκε κυρίως να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, η ΑΕΛ έχασε αρκετές ευκαιρίες για τη νίκη με αποκορύφωμα το δοκάρι του Κμίετσικ από εκτέλεση φάουλ στο πρώτο ημίχρονο.









  
 


Δυναμό Μόσχας - ΑΕΛ 1-0

20 Μαρτίου 1985

Scorer60' Φομίτσοφ 

Ντιναμό Μόσχας (Αλεξάντρ Σεβίντοφ): Προυντνίκοφ, Σίλκιν, Νοβίκοφ, Φομίτσεφ, Γκολόβνι, Χαπσάλις, Αταούλιν, Βασίλιεφ, Στουκάσοφ (68' Πουντίσεφ), Καρατάεφ (86' Μπόροντιουκ), Γκαζάεφ.


ΑΕΛ(Αντρέι Στρεϊλάου): Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (38' Τσιώλης, 68' Ρήγας), Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

ΓήπεδοΤιφλίδας
Διαιτητής:
Το τελικό 0-0 άφηνε ανοιχτή την πρόκριση, όμως στον αγώνα ρεβάνς (που δεν έγινε στη Μόσχα αλλά στην Τιφλίδα), η Ντιναμό νίκησε με σκορ 1-0 (σκόρερ ο Βλαντιμίρ Φομίτσοφ στο 60′). 
Η ΑΕΛ του Αντρεϊ Στρεϊλάου χάνει μεγάλες ευκαιρίες στο τέλος, αλλά δεν βάζει το χρυσό γκολ που θα της έδινε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εάν περνούσε, θα αντιμετώπιζε τη Ραπίντ Βιέννης στα ημιτελικά και είχε την ευκαιρία να φτάσει στον τελικό κόντρα στην πανίσχυρη εκείνη την περίοδο Εβερτον στο Ρότερνταμ. 



Tο όνειρο της πρόκρισης στην τετράδα τελείωσε άδοξα, όσο και κάπως άδικα, αφού με την απόδοσή της η Λάρισα απέδειξε ότι μπορούσε να κάνει την υπέρβαση. Το Κύπελλο Κυπελλούχων της χρονιάς εκείνης κατέκτησε τελικά η Έβερτον...






Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων