Κύπελλο 2007 : Τελικός : Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 1-2

Τελικός : Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 1-2 

5 Μαΐου 2007 

Scorers : 44' (πεν.) Παπαδόπουλος - 3' Κόζλεϊ, 82' Αντσουέ

Κίτρινες: Ιβανσιτς, Λεοντίου, Σέριτς - Διγκόζης, Φέρστερ, Φωτάκης, Αντσουέ
Κόκκινες: -

ΠΑΟ (Βίκτορ Μουνιόθ) : Εμπέντε, Νίλσον (84' Σέριτς), Βύντρα, Μόρις, Γκούμας, Λεοντίου, Τζιόλης (86' Μπίσκαν), Ιβανσιτς, Νίνης (72' Ρομέρο), Παπαδόπουλος, Μάντζιος.

ΑΕΛ (Γιώργος Δωνης) : Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Φέρστερ, Νταμπίζας, Μπασιλά, Φωτάκης, Διγκόζης, Κλέιτον (86' Βάλλας), Αλωνεύτης (72' Καλατζής), Κόζλεϊ (60' Αντσουέ).

Διαιτητής: Κύρος Βασάρας (Θεσσαλονίκης)
Επόπτες: Δημήτρης Σαραϊδάρης, Δημήτρης Μποζατζίδης (Θεσσαλονίκης)
4ος: Χριστόφορος Ζωγράφος (Αθηνών)
Παρατηρητής Α: Γιώργος Μπίκας (Χαλκιδικής)
Παρατηρητής Β: Δημήτρης Τακίδης (Κιλκίς)

Γήπεδο : Πανθεσσαλικό Στάδιο
Θεατές : 16.000 (8.000 από κάθε ομάδα)

Ο τελικός άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Λάρισα, αλλά και για όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν ένα ωραίο παιχνίδι. Στην πρώτη φάση της αναμέτρησης, μόλις στο 3ο λεπτό, οι τυπικά φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να προηγηθούν με κοντινή κεφαλιά του Κόζλεϊ, μετά από εκτέλεση φάουλ του Φωτάκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, το γκολ αυτό έδωσε «αέρα» στα πόδια των Θεσσαλών και γέμισε με άγχος τους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να μπουν στο κλίμα του αγώνα. Η ΑΕΛ κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο, κυκλοφορούσε με ψύχραιμες πάσες την μπάλα, σε αντίθεση με τους «πράσινους», οι οποίοι έψαχναν την ταυτότητά τους.

Οσο περνούσε ο χρόνος, η ομάδα του Μουνιόθ άρχισε σιγά-σιγά να πατά καλύτερα και να βρίσκει διαδρόμους προς την εστία του Κοτσόλη. Με κορυφαίο παίκτη τον Νίλσον και τους Νίνη και Παπαδόπουλο να τον ακολουθούν, ο Παναθηναϊκός δημιούργησε την πρώτη καλή φάση στο 13’ μετά από κεφαλιά του Μάντζιου, ενώ ακούμπησε το γκολ είκοσι λεπτά αργότερα με τον ίδιο παίκτη. Το πλασέ, όμως, που επιχείρησε μετά από ωραία ατομική προσπάθεια του Νίλσον, ήταν αδύναμο και δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Κοτσόλη.
Η Λάρισα πλέον είχε παθητικό ρόλο στο ματς και ήταν εμφανές πως είχε χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της. Οσο πλησιάζαμε προς τη λήξη του ημιχρόνου, οι παίκτες του τριφυλλιού ανέβασαν αισθητά την απόδοσή τους και έψαχναν εναγωνίως το γκολ της ισοφάρισης. Μάντζιος, Νίνης, Παπαδόπουλος και Ιβανσιτς άλλαζαν συνεχώς θέσεις με στόχο να βγει η καλή μπαλιά που θα «τρυπήσει» την αντίπαλη άμυνα, αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Στην αντίπερα όχθη, στη μοναδική φάση που η ΑΕΛ πήγε να απειλήσει την εστία του Εμπέντε, λίγο πριν το 40’, ο Γκούμας με τον Κόζλεϊ είχαν μία επαφή μέσα στην περιοχή που σηκώνει συζήτηση.

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 43’, οι «πράσινοι» βρήκαν την ευκαιρία να φτάσουν στο 1-1 μετά από πενατακάθαρο πέναλτι που κέρδισε ο Παπαδόπουλος από τον Φέρστερ. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, ο οποίος έφερε το ματς στα ίσια και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο δεύτερο ημίχρονο.

Στην επανάληψη τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να διατηρεί την κατοχή της μπάλας και να δείχνει καλύτερος από τη Λάρισα, αλλά παρά τις προσπάθειες –κυρίως από τις πτέρυγες- το γκολ δεν ερχόταν. Οι «πράσινοι» άρχισαν το δεύτερο μέρος με μία καλή φάση στο 48’ με πρωταγωνιστή τον Παπαδόπουλο, ενώ αρκετά λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 71’ ο Νίλσον απώλεσε μια σπουδαία ευκαιρία να χριστεί σκόρερ και να συνδυάσει με γκολ την εξαιρετική του εμφάνιση.

Στο μεσοδιάστημα των δύο φάσεων δεν σημειώθηκε κάτι εξαιρετικό, αφού η Λάρισα προτίμησε να ρίξει το βάρος στην άμυνα και να χτυπήσει τον Παναθηναϊκό στις αντεπιθέσεις. Μουνιόθ και Δώνης άλλαξαν πρόσωπα στην ενδεκάδα, όχι όμως σχήματα, αφού ο Νίνης πήρε τη θέση του Ρομέρο και ο Αντσουέ αυτή του Κόζλεϊ.

Βέβαια, η αλλαγή του Δώνη ήταν «χρυσή», αφού ο στράικερ από την Γκαμπόν έμελλε να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού κι ενώ η ΑΕΛ είχε ανεβάσει αισθητά την αποδόσή της και πίεζε τους τυπικά γηπεδούχους, ο Αντσουέ «χτύπησε» τον αντίπαλο στην αντεπίθεση. Μετά από μια βαθιά μπαλιά του Φωτάκη, ο επιθετικός των «βυσσινί» άφησε πίσω του τους Γκούμα και Μόρις και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Εμπέντε, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του.

Όπως ήταν λογικό ο τελικός πήρε φωτιά. Ο Παναθηναϊκός έτρεχε να προλάβει το χρονόμετρο, αλλά το άγχος είχε κυριεύσει τα πόδια των παικτών. Η Λάρισα φρόντισε να αμυνθεί σωστά, να αποφύγει τα λάθη και να κρατήσει τη μπάλα τόσο όσο χρειαζόταν για να φτάσει στον στόχο της.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, οι «πράσινοι» έχασαν σπουδαία ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, αλλά ο Μάντζιος κατάφερε –γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να χάσει εξ’επαφής ένα σίγουρο γκολ. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Κύρος Βασσάρας έδωσε τέλος στη γιορτή και το έναυσμα για τα πανηγύρια των Θεσσαλών. Η Λάρισα έφτασε πανάξια στην κατάκτηση του τρίτου κυπέλλου στην ένδοξη ιστορίας της, 22 χρόνια μετά από τον τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Οσον αφορά στον Παναθηναϊκό; Δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχασε την ευκαιρία να μετριάσει την πίκραμιας καταστροφικής χρονιάς και ετοιμάζεται πλέον να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η Εικόνα της Αναμέτρησης:
  • 3ο λεπτό: Γκολ για τη Λάρισα! Στην πρώτη φάση του τελικού, οι Θεσσαλοί παίρνουν το προβάδισμα με κοντινή κεφαλιά του Κόζλεϊ μετά από εκτέλεση φάουλ του Φωτάκη από τα δεξιά.
  • 7ο λεπτό: Επικίνδυνη σέντρα του Κλέιτον από τα δεξιά, η μπαλιά περνάει ανεκμετάλλευτη.
  • 13ο λεπτό: Πρώτη φάση για τον Παναθηναϊκό. Γέμισμα του Νίλσον, κεφαλιά του Μάντζιου από καλή θέση, η μπάλα άουτ.
  • 33ο λεπτό: Επέλαση του Νίλσον προς την περιοχή της Λάρισας, γύρισμα στον Μάντζιο, ο οποίος πλασάρει αδύναμα από καλή θέση με τον Κοτσόλη να μπλοκάρει εύκολα.
  • 44ο λεπτό: Γκολ για τον Παναθηναϊκό! Ο Παπαδόπουλος κερδίζει πέναλτι μετά την ανατροπή του από τον Φέρστερ. Την εσχάτη των ποινών αναλαμβάνει ο ίδιος, ο οποίος ισοφαρίζει σε 1-1.
  • 48ο λεπτό: Αντεπίθεση για τον Παναθηναϊκό, πολύ ωραίο μακρινό σουτ του Παπαδόπουλου, η μπάλα λίγο άουτ.
  • 64ο λεπτό: Επικίνδυνη στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Κόρνερ της Λάρισας, λανθασμένη έξοδος του Εμπέντε, η μπάλα φτάνει στον Αλωνεύτη, ο οποίος κάνει το σουτ, αλλά η μπάλα κοντράρει και απομακρύνεται.
  • 71ο λεπτό: Ωραία ενέργεια και γύρισμα του Παπαδόπουλου προς τον επερχόμενο Νίλσον, το πλασέ του οποίου από πλεονεκτική θέση περνάει άουτ.
  • 78ο λεπτό: Μακρινό σουτ του Διγκόζη, η μπάλα άουτ.
  • 80ο λεπτό: Νέα επικίνδυνη στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Ωραίο σουτ του Κλέιτον, ο Εμπέντε αποκρούει ασταθώς.
  • 82ο λεπτό: Γκολ για τη Λάρισα! Βαθιά μπαλιά του Φωτάκη στον Αντσουέ, ο οποίος προλαβαίνει τους Μόρις και Γκούμα και με ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή δίνει το προβάδισμα στους Θεσσαλούς.
  • 89ο λεπτό: Ωραία μπαλιά του Μπίσκαν στον Λεοντίου, ο οποίος δεν πιάνει καλά το σουτ μέσα από την περιοχή με αποτέλεσμα ο Κοτσόλης να μπλοκάρει εύκολα.
  • 94ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό με τον Μάντζιο να αστοχεί εξ'επαφής.


Οι 11 της ΑΕΛ, πριν την έναρξη του τελικού.

ΟΡΘΙΟΙ : Μπασιλά, Κόζλεϊ, Γκαλίτσιος, Κοτσόλης, Φέρστερ, Νταμπίζας.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Αλωνεύτης, Διγκόζης, Βενετίδης, Φωτάκης, Κλέιτον. 




Δηλώσεις 
 
Γιώργος Δώνης:

"Είναι μεγάλη στιγμή για την ομάδα. Το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων. Όση τύχη δεν είχαμε στο πρωτάθλημα, την είχαμε σήμερα σε κάποια σημεία του αγώνα. Πιστεύω ότι η Λάρισα δίκαια πήρε το Κύπελλο. Σημασία έχει να χαρούμε σήμερα αλλά από τη Δευτέρα θα ασχοληθούμε με την Καλαμαριά. Οποιος έχει γνώσεις και δουλεύει, πετυχαίνει. Πίστευα πως αυτή η χρονιά περιπέτεια, κάτι μας χρωστάει". 

Κώστας Πηλαδάκης:
"Το ποδόσφαιρο μας έχει γεμίσει πολλές γκρίζες τρίχες από τις πολλές πίκρες, αλλά μας χαρίζει μερικές έντονες χαρές. Είναι μια νίκη πολύ σημαντική, αφού σε μια νέα γενιά ανθρώπων στη Λάρισα θα δείξει την επόμενη ημέρα. Οι καλές ημέρες έρχονται μετά από πολλή δουλειά. Μπορεί να χαμηλώνω τους τόνους, αλλά το γλέντι πρέπει να κρατήσει μόνο μία ημέρα".

Στέλιος Βενετίδης:
"Κάθε Κύπελλο είναι ξεχωριστό. Είναι μια μεγάλη στιγμή για την ομάδα, για την πόλη, για την Θεσσαλία". 

Νίκος Νταμπίζας:
"Είναι το πρώτο μου Κύπελλο. Είχα δύο αποτυχημένες προσπάθειες στην Αγγλία. Είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, με εξαίρεση την Εθνική ομάδα στο Euro. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να είμαι αρχηγός της ΑΕΛ σε αυτήν την ιστορική στιγμή. Πριν από 7 χρόνια ο πατέρας μου με είχε δει σε έναν τελικό στην Αγγλία. Σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή και πιστεύω ότι με είδε μέσα από τα μάτια των παιδιών μου".
 
Γιώργος Γκαλίτσιος:
"Ήρθε όντως η σειρά μου. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Το αξίζει αυτή η ομάδα. Είναι ό,τι καλύτερο. Ευχαριστούμε τον κόσμο ο οποίος στηρίζει την ομάδα από την αρχή της χρονιάς. Είμαι σίγουρος πως έρχονται καλύτερες ημέρες γι αυτήν την ομάδα". 

Άγγελος Διγκόζης:
"Είναι όνειρο, ανεπανάληπτη επιτυχία, αφού είμαστε μια ομάδα χωρίς τα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να γίνουμε μεγάλη ομάδα. Δεν μπορούμε βέβαια να χαρούμε αυτήν την επιτυχία, αφού έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Καλαμαριά".

Στέφανος Κοτσόλης:
"Τρόμαξα πάρα πολύ στην τελευταία φάση, αφού ήμουν εξουδετερωμένος. Ο Θεός όμως είναι μεγάλος. Το μόνο που θέλουμε είναι να χαρούμε τη σημερινή ημέρα".

Χρήστος Καλαντζής:
"Το μόνο που μπορώ να νιώθω αυτή τη στιγμή είναι υπερηφάνεια για αυτούς τους φιλάθλους. Συγχαρητήρια σε όλους"

Ζήσης Ζιάγκας:
"Ευχήθηκε «να μη χρειαστεί να περάσουν άλλα 20 χρόνια, για να πάρουμε ξανά το Κύπελλο» και έσπευσε να αφιερώσει το Κύπελλο «στα παιδιά που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΛ σε δύσκολες στιγμές, δίχως να πάρουν κάποιον τίτλο. Αυτή η χαρά ανήκει και στον κόσμο, που μας συμπαραστέκεται συνεχώς».

Σπύρος Βάλλας:
"Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στον κόσμο. Είναι τεράστια η χαρά μας. Ειδικά για μια ομάδα όπως η ΑΕΛ".

Στάθης Αλωνεύτης:
"Νιώθω διάφορα συναισθήματα. Είχαμε κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό το Κύπελλο ξεπληρώνονται όλα τα κακά και πιστεύω ότι με νίκη στην Καλαμαριά να κλείσει καλά η χρονιά. Δικαιούμαστε να χαρούμε αυτό το Κύπελλο μετά από 22 χρόνια".

Φώτης Κηπουρός:
"Είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον κόσμο. Ελπίζω να μείνουμε και εμείς στην ιστορία όπως και οι παλιοί. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα, χαίρομαι και εγώ για την συμβολή μου. Το αφιερώνουμε στον κόσμο στη Λάρισα."

Παναγιώτης Μπαχράμης:
"Μοναδικά συναισθήματα. Κάτι πρωτόγνωρο. Αυτή η ομάδα μας έχει προσφέρει τα μέγιστα. Αυτές οι στιγμές δεν συγκρίνονται. Όλη η Ελλάδα είναι καλεσμένη στη γιορτή που θα γίνει στην Λάρισα. Μην την χάσετε".

Κύρος Βασσάρας:
"Είμαι πολύ χαρούμενος, αφού ήταν ο πρώτος τελικός μου. Εύχομαι η διαιτησία να έχει τη στήριξη που της αξίζει. Στον τελικό κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει".

Βασίλης Γκαγκάτσης:
"Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη γιορτή. Οι φίλαθλοι των δύο ομάδων απέδειξαν πως υπάρχει η δυνατότητα τέτοιοι αγώνες να εξελίσσονται σε γιορτή. Συγχαρητήρια στις δύο ομάδες και ειδικά στην ΑΕΛ που έφτασε σε έναν τίτλο μετά από τόσα χρόνια. Η περιφέρεια δικαιούται να έχει τελικούς. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε".

Η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Δώνη:
"Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μας να είμαστε Κυπελλούχοι, σε μια χρονιά που ήταν πολύ καλό μάθημα. Τώρα απολαμβάνουμε την στιγμή, γιατί ξέρετε ότι οι ποδοσφαιρικές χαρές έχουν μικρή διάρκεια. Στο αγωνιστικό μέρος το ματς ήταν ισορροπημένο, πετύχαμε ένα γρήγορο γκολ και στην συνέχεια κλείσαμε τους χώρους, όμως από μια δική μας απροσεξία ήρθε η ισοφάριση". "Στο τέλος είχαμε και λίγο τύχη που μας έλειψε όλη την σεζόν, αλλά νομίζω ότι τελικά είμαστε δίκαια Κυπελλούχοι. Θέλω να αφιερώσω αυτό το τρόπαιο στην διοίκηση και τους οργανωμένους οπαδούς που στις δύσκολες στιγμές έμενα με στήριξαν πάρα πολύ. Τα αγωνιστικά προβλήματα που έχουμε είναι δεδομένα, πιστεύω όμως ότι σε σχέση με το πρωτάθλημα και το Κύπελλο δεν είχαμε καθόλου τύχη". Η ομάδα δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτή την θέση και αφού εξασφαλίσουμε την παραμονή θα κάνουμε τις κινήσεις που απαιτούνται για την επόμενη σεζόν. Δεν ζω από μέσα την ομάδα του Παναθηναϊκού, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω. Μπορώ να σας πω ότι θέλετε για την ομάδα που ήμουν μέλος της". "Την Κυριακή αυτό που θέλουμε είναι όλος αυτός ο κόσμος να είναι στο πλάι μας και στον αγώνα με την Καλαμαριά. Ακόμα και στην Β' Εθνική είχα πει ότι ομάδες σαν την Λάρισα δεν μπορούν να σνομπάρουν το Κύπελλο και κάθε χρόνο θα διεκδικούμε οτι καλύτερο μπορούμε. Όταν πετυχαίνεις έναν στόχο πρέπει να είσαι προσγειωμένος και να σκέφτεσαι τον τρόπο που θα φθάσεις στον επόμενο στόχο. "Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες που δεν έχουμε εξασφαλίσει την παραμονή. Υπήρχαν συγκυρίες, τραυματισμοί και λάθος επιλογές που είμαστε εδώ. Όσο για το πέναλτι του Παναθηναϊκού δεν έχω αντίληψη της φάσης οπότε δεν θέλω να πω κάτι". 

















Δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του τελικού, χιλιάδες φίλαθλοι της Λάρισας ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη .
Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην πλατεία Ταχυδρομείου, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από εκστασιασμένους φιλάθλους της ΑΕΛ που πανηγύριζαν την σπουδαία επιτυχία.


Λίγο μετά άπαντες έσπευσαν να πάρουν θέση στο "Αλκαζάρ" όπου κατέφτασε η αποστολή της ομάδας για τη μεγάλη φιέστα. Το πούλμαν της ΑΕΛ συνοδευόταν σε όλη τη διαδρομή από τον Βόλο από τους φίλους που βρέθηκαν στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού. Οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία της ομάδας δεν σταμάτησαν να τραγουδούν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε στο "Αλκαζάρ".



Η συνέχεια δόθηκε στα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης που είναι ουκ ολίγα. Ο κόσμος ξεφάντωσε για τα καλά, τα λουλούδια έπεφταν κατά ριπάς στις πίστες ενώ στους δρόμους τα κορναρίσματα δεν σταμάτησαν ούτε τα ξημερώματα. Άλλωστε, ουδείς ήθελε να πάει για ύπνο.





Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων