ΑΕΛ 2020-21 : Σύγκριση με άλλες 2 περιόδους. Deja-vu ή προφητεία ;

Μετά το τέλος του 11ου αγώνα στης ΑΕΛ για την σεζόν 2020-21, γνωρίζοντας της εντός έδρας ήττα κόντρα στον ΟΦΗ με 0-1, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι απο αγωνιστικής πλευράς υστερεί σε δημιουργία φάσεων, δεν έχει συγκροτημένη άμυνα αλλά έχει και αδυναμία στο σκοράρισμα. Ας δούμε απο στατιστικής άποψης τι έχει καταφέρει.

Νίκες 1 - Ισοπαλίες 3 - Ήττες 7
Τέρματα υπέρ 7 - Τέρματα κατά 18

Ψάχνοντας πίσω στο χρόνο, η ΑΕΛ του 2020-21 απο στατιστικής άποψης, μπορει να συγκριθεί μόνο με 2 άλλες περιόδους, αυτή της σεζόν 1990-91 και της ιστορικά χειρότερης ΑΕΛ αυτην του 1995-96. Ας δούμε τα στατιστικά για αυτές τις 2 περιόδους.


1990-91
Νίκες 1 - Ισοπαλίες 3 - Ήττες 8
Τέρματα υπέρ 8 - Τέρματα κατά 20

1995-95 
Νίκες 1 - Ισοπαλίες 2 - Ήττες 9
Τέρματα υπέρ 8 - Τέρματα κατά 28

Να σημειωθεί ότι η σύγκριση γίνεται για της πρώτες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, γίνεται με την διαφορά ότι η ΑΕΛ 2020-21 έχει έναν λιγότερο αγώνα (αυτόν της Λαμίας). Η σύγκριση θα επαναλληφθεί και μετά το τέλος του πρώτου γύρου συγκεντρωτικά. Επίσης να σημειωθεί ότι για το τέλος του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας εκκρεμεί επίσης και ο αγώνας της ΑΕΛ στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό.

Τι είχε συμβεί όμως στην συνέχεια του πρωταθλήματος για τις σεζόν που συγκρίνουμε ;

1990-91
Η ΑΕΛ είχε ξεκινήσει τη σεζόν και στεκότανε συγκροτημένα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η απειρεία των επιθετικών της στο σκοράρισμα -με εξαίρεση τον Βασίλη Καραπιάλη- έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην βαθμολογική συγκομιδή. Η διοίκηση της ΑΕΛ του κ. Σαμαρά, αντέδρασε και με τις μεταγραφές των Ντα Σίλβα και Τσουκάλη και την διατήρηση των εξαιρετικών εμφανίσεων του Καραπιάλη, κατάφερε να ανακάμψει κατα πολύ στον 2ο γύρο και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φοβερή στήριξη του κόσμου κάνοντας το Αλκαζάρ καυτή έδρα και έχει ΜΟ εισιτηρίων εντός έδρας 7.396. Η ΑΕΛ το 91 τερματίζει στη 12 θέση του βαθμολογικού πίνακα (απο τις 18), μόλις 2 βαθμούς διαφορά απο τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Βασίλης Καραπιάλης πωλείται μετά το τέλος της σεζόν στον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά των αναφερόμενων παικτών της σεζόν:
Ντα Σίλβα 19 συμμετοχές 3 τέρματα 
Τσουκάλης 21 συμμετοχές 6 τέρματα
Καραπιάλης 30 συμμετοχές 8 τέρματα



περιοδικό "επιλογές" - Φεβρουάριος 1991




1995-96
Η περίοδος 1995-96 είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ΑΕΛ στην Α' Εθνική. Τραυματισμοί παικτών και κάρτες, συνετέλεσαν σε απουσίες παικτών που αποτελούσαν τον κορμό της ομάδας. Η ΑΕΛ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 7 σερί ήττες και γνώρισε ταπεινωτικές ήττες στους παρακάτω αγώνες:
2η αγωνιστική : Απόλλων Αθηνών - ΑΕΛ 4-0
3η αγωνιστική : ΑΕΛ - ΟΦΗ 2-6
5η αγωνιστική : Καλαμάτα - ΑΕΛ 5-0
Η αντίδραση της ΑΕΛ κατα τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ήταν να αντικαταστήσει (μοιραία) τον Ματζουράκη με τον έμπειρο coach Μιχαλόπουλο (από την 7η αγωνιστική και μετά) που κατόρθωσε να φέρει την ΑΕΛ να στέκεται τουλάχιστον μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να δείχνει ότι έστω και  προσωρινά θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι μεταγραφές των Ντβίρνικ και Μίλετιτς δεν βοήθησαν την ΑΕΛ στην βαθμολογική συγκομιδή έτσι η ΑΕΛ στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, θέλει μόνο νίκη αλλά και και να χάσει η Παναχαϊκή απο την Καλαμάτα. Η ΑΕΛ παίρνει τον αγώνα μέσα στην Τούμπα (με όποιο τρόπο κι αν ήρθε αυτή η νίκη) με τον αδιάφορο βαθμολογικά ΠΑΟΚ, αλλά η νίκη της Παναχαϊκής επι της Καλαμάταςα φέρνει την ΑΕΛ στη ζώνη υποβιβασμού και στέλνει την ΑΕΛ σε κατώτερη κατηγορία όπου για την αναγέννησή της θα χρειαστεί 9 χρόνια.    

απόκομμα εφημερίδας "Ελευθερία" απο την χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΑΕΛ το 1996.


εφημερίδα "αθλητική ηχώ" μετά το τελευταίο ματς της σεζόν




2020-21
Η ΑΕΛ πριν την έναρξη της σεζόν είχε σαν στόχο την Ευρώπη με αποτελέσματα που θα ερχότανε απο τον Μιχάλη Γρηγορίου που μέσω ανακοινώσεων απο την διοίκηση φαινόταν ότι τον στήριζε. Η ΑΕΛ, μία στροφή πρίν την ανάπαυλα της μέσης του πρωταθλήματος, βρίσκεται στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, δείχνει ότι δεν μπορεί να σταθεί μέσα στον αγωνιστικο χώρο, τόσο στην άμυνα όσο και στην ικανότητα στο σκοράρισμα. Ο Μιχάλης Γρηγορίου δήλωσε παραίτηση μετά το τέλος της 7ης αγωνιστικής -πιθανότατα μετά απο την στροφή της εκτίμησης της διοίκησης εναντίον του-  και τον διαδέχθηκε άπειρος προπονητής Γ' εθνικής κατηγορίας χωρίς βαρύ βιογραφικό και το μόνο που έχει να αναδείξει και μπορεί να θυμάται η ΑΕΛ, είναι τον Δημήτρη Πινακά, σπλάχνο απο τις ακαδημίες της ΑΕΛ, που έχει πετύχει  4 απο τα 7 συνολικά τέρματα της ΑΕΛ. 


Συμπέρασμα
Μετά απο την παραπάνω σύγκριση της φετινής ΑΕΛ με άλλες 2 περιόδους, η πορεία της μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και το μόνο όνειρο που μπορεί να κάνει ειναι η αποφυγή υποβιβασμού. Για να αποφύγει τον υποβιβασμό θα πρέπει να γίνουνε ριζικές αλλαγές τόσο στην νοοτροπία της διοίκησης αλλά και μεταγραφές που θα προσφέρουνε τόσο στο σκοράρισμα αλλά και μεταγραφές που θα προσφέρουνε στην άμυνα. Ο προπονητής δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε 3 αγώνες που έχει παίξει αλλά θα πρέπει να συγκροτήσει την ομάδα και περισσότερο την άμυνα, έτσι ώστε να βρεί τα πατήματά της στον αγωνιστικό χώρο. Πέρα απο κάποιες αναλαμπές σωστής κυκλοφορίας και ποιότητας που διαρκούνε μόλις λίγα λεπτά σε κάθε αγώνα, δεν έχει αναδείξει κάτι παραπάνω. 

Εν ολίγης, η φετινή ΑΕΛ θα ανακάμψει με σημαντικές προσθήκες και θα σωθεί ή θα συνεχίσει την κακή πορεία και θα υποβιβαστεί ; Το σύμβολο της φετινής σεζόν ο Δημήτρης Πινακάς, θα πωληθεί μετά το τέλος της σεζόν ή όχι ;

... τα συγκριτικά σενάρια δείχνουν μια επαναλληψιμότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, την απάντηση θα μας την δώσει μόνο ο χρόνος. Δεν φταίει το άλογο που δεν καλπάζει, αλλά ο αναβάτης του...


Παραθέτω και στατιστικά της ΑΕΛ στην Α' Εθνική για τις πρώτες 12 αγωνιστικές.


ΕΝ = Εντός
ΕΚ = Εκτός
Ν = Νίκη
Ι = Ισοπαλία
Η = Ήττα
ΓΥ = Γκολ υπέρ
ΓΚ = Γκολ κατά



 










Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων