1974-75 : Κύπελλο Ελλάδας : Άρης - ΑΕΛ 2-1

Α' γύρος : Άρης - ΑΕΛ 2-1 

5 Φεβρουαρίου 1975 

Σκόρερς: 43' Κούης, 102' Ανανιάδης - 73' Ρακιντζόγλου

Άρης (Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς) : Γάκης, Παπάζογλου, Μπαλάφας, Βένος, Φοιρός, Δράμπης, Καπερνέκας (46' Μπαλής), Κούης, Ανανιάδης, Κουμαριάς (75' Χατζάρας), Πάλλας.

ΑΕΛ (Νταν Γεωργιάδης): Παντελίδης, Αναγνώστου, Μπούτος, Σεϊταρίδης Μ., Λέλλης, Χάιτας (54' Αργυρούλης), Τσαγκαλίδης (75' Βαγιέχο), Καβόλι, Ρακιτζόγλου, Ράμμος, Μαντζουράκης.

Διαιτητής: Παπάζογλου

Γήπεδο: Χαριλάου

Η ΑΕΛ ταξίδεψε με πολλές απουσίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά αποδείχθηκε σκληρό καρύδι για τον Άρη. Λύγισε στην παράταση, αφού πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο β' ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο α' ημίχρονο. Στο 6ο λεπτό μάλιστα έχασαν πέναλτι καθώς ο Σπύρος Καπερνέκας έστειλε τη μπάλα άουτ. Ο Άρης προηγήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου με κεφαλιά του Ντίνου Κούη μετά από σέντρα του Ανανιάδη. Ο Άρης είχε μάλιστα δοκάρι σε σουτ του Γιώργου Ανανιάδη στο 58'. Η ΑΕΛ αντέδρασε στην επανάληψη, ισοφάρισε με κεφαλιά του Μανώλη Ρακιντζόγλου και απείλησε τον Άρη με ολική ανατροπή και αποκλεισμό. Στην παράταση ο Άρης πήρε την πρόκριση με ένα γκολ του Ανανιάδη με σουτ έπειτα από κεφαλιά πάσα του Κούη.


H ΑΕΛ παρατάσσεται στο γήπεδο Χαριλάου.

ΟΡΘΙΟΙ: M.Σεϊταρίδης, Παντελίδης, Αναγνώστου, Μπούτος, Ρακιντζόγλου, Λέλλης, Καβόλι.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Τσαγκαλίδης, Ματζουράκης, Ράμμος, Χάιτας.





Κύπελλο Ελλάδος 1974-75


Στην 33η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1974-75 μετείχαν συνολικά 78 ομάδες (18 Α' εθνικής και 60 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 7 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Οι ομάδες της Α' εθνικής μπήκαν στη διοργάνωση από τον Γ' γύρο (φάση των 32), ενώ οι ομάδες της Β' εθνικής που μετείχαν στους 2 πρώτους γύρους τοποθετήθηκαν στην κλήρωση ξεχωριστά για τον καθένα από τους 3 ομίλους της κατηγορίας.

Ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες σε βάρος του Παναθηναϊκού για υπόθεση δωροδοκίας σε ποδοσφαιριστή του Ηρακλή πριν τη διεξαγωγή του ημιτελικού αγώνα ανάμεσα στις 2 ομάδες, μια ιστορία που έμεινε γνωστή ως "υπόθεση των λουλουδιών". Ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε να τιμωρηθεί με υποβιβασμό στη Β' εθνική, όμως αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή που συστάθηκε από την ΕΠΟ. Μάλιστα υπέρ της αθώωσης ψήφισε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Γεώργιος Ανδριανόπουλος.

Στον τελικό αγωνίστηκαν μετά από 6 χρόνια ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, όμως το "τριφύλλι" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ορισμό της έδρας του τελικού που ήταν το Στάδιο Καραϊσκάκη, η έδρα δηλαδή του Ολυμπιακού, παράταξε ως επι το πλείστον την αναπληρωματική του ενδεκάδα. Παρ' όλα αυτά η νίκη για τους "ερυθρόλευκους" ήρθε δύσκολα, μ' ένα περιπετειώδες γκολ του Δαβουρλή. Παράλληλα ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ, μιας και ήταν και ο πρωταθλητής του 1975.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι προσκλήθηκε να παρακολουθήσει τον τελικό ο τότε πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε, ο οποίος απένειμε και το κύπελλο στον αρχηγό της νικήτριας ομάδας. Επίσης για τελευταία φορά σφύριξε σε τελικό κυπέλλου αλλοδαπός διαιτητής, ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μενεγκάλι. Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκαν από κοινού οι Μιχάλης Κρητικόπουλος και Τάκης Νικολούδης (4 γκολ).

Η ΑΕΛ αποχαιρέτησε γρήγορα το θεσμό του κυπέλλου, από τον Α' γύρο, αφού αποκλείστηκε από την ομάδα του Άρη μετά από παράταση του αγώνα.


Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων