1984-85 : Κύπελλο Ελλάδας : ΑΕΛ - Νεάπολη Πειραιά 7-0

Β' γύρος : ΑΕΛ - Νεάπολη Πειραιά 7-0 

26 Δεκεμβρίου 1984 

Σκόρερς: 12', 42' Ρήγας, 31', 68', 87' Τσιώλης, 34' Αλεξούλης, 71' Κμίετσικ

ΑΕΛ (Αντρέι Στρειλάου): Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Τσιώλης, Ρήγας, Κμίετσικ, Αλεξούλης (56' Ζιώγας), Ανδρεούδης (46' Βουτυρίτσας), Βαλαώρας.

Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

Γήπεδο: Αλκαζάρ
Εισιτήρια: 2858
Εισπράξεις: 667.450 δρχ.





Στη φωτογραφία, ο Γιάννης Βαλαώρας σηκώνει το κύπελλο μετά το τέλος του τελικού.


Κύπελλο Ελλάδος 1984-85



Στην 43η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1984-85 μετείχαν συνολικά 76 ομάδες (16 Α' εθνικής, 20 Β' εθνικής και 40 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Επίσης υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, με μόλις 6 ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν να είναι 32.

Για τρίτη φορά στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας (μετά το 1970 και το 1980) δεν υπήρξε στον τελικό ομάδα προερχόμενη από την Αττική. Επρόκειτο για τις δύο εναλλάξ ηττημένες ομάδες των 4 τελευταίων τελικών, ΠΑΟΚ και ΑΕΛ. Ο ΠΑΟΚ στο δρόμο του προς τον τελικό απέκλεισε τους 2 συμπολίτες του Ηρακλή και Άρη στους 2 πρώτους γύρους, καθώς και τον κάτοχο του κυπέλλου Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Η ΑΕΛ αντίθετα, απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α' εθνικής, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον συμπληρωματικό γύρο. Ωστόσο φιλοδώρησε με αρκετά γκολ τις ομάδες μικρότερων κατηγοριών (8-0 τον Παναιγιάλειο, 7-0 τον Α.Ο. Νεάπολης Νίκαιας, 6-1 τον Α.Π.Σ. Κόρινθο, 5-0 τον Λεβαδειακό).

Από τα ενδιαφέροντα της χρονιάς υπήρξε η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί Ολυμπιακού στον Γ' γύρο με 2 νίκες στο Ολυμπιακό Στάδιο (κοινή έδρα των δύο ομάδων), αλλά και ο αποκλεισμός της ΑΕΚ για πρώτη φορά από ομάδα Γ' εθνικής, τη Λαμία, η οποία στη συνέχεια της διοργάνωσης δεν άντεξε δεχόμενη συνολικά 15 γκολ στους 2 αγώνες του Γ' γύρου από τον ΠΑΟΚ. Επίσης ένα σπάνιο αποτέλεσμα σημειώθηκε στον Α' γύρο, όταν ο Ολυμπιακός Βόλου απέκλεισε τον Αχαρναϊκό με σκορ 1-0 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από ισόπαλο χωρίς γκολ αγώνα και παράταση. Υπήρξε μόνο ένα εύστοχο σουτ από τα συνολικά 9 που εκτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές των 2 ομάδων. "Θύμα" στον πρώτο γύρο έπεσε και ο ΟΦΗ, ο οποίος αποκλείστηκε από τον Οδυσσέα Κορδελιού.

Στον τελικό η ΑΕΛ κερδίζοντας με σκορ 4-1 τον αντίπαλό της έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία της, ενώ ταυτόχρονα στέρησε το νταμπλ από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα της χρονιάς εκείνης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ηττημένος Αυστριακός προπονητής του ΠΑΟΚ Βάλτερ Σκότσικ, ήταν ο προπονητής της ομάδας της Λάρισας που είχε γνωρίσει την ήττα στον τελικό του 1984 από τον Παναθηναϊκό.





Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων