Κουκουλίτσιος - Μουσιάρης | 6/9/1979



40 χρόνια στην αιωνιότητα!!!

Εκείνο το μουντό απομεσήμερο της 6ης Σεπτεμβρίου του 1979, όλα έμοιαζαν βιβλικά. Ο σκοτεινός ουράνιος θόλος άρχισε να γεμίζει με βυσσινί αποχρώσεις, λες και ήθελε κάποιους να υποδεχτεί. Η βροχή δυνάμωνε κι εκεί λίγο πριν το Κάστρο, οι ταχύτητες της Citroen κατέβηκαν καθώς μία μαύρη σκιά πέρασε σαν αστραπή σκορπίζοντας το δέος.


Η "συνάντηση" ήταν αναπόφευκτη. Για κλάσματα του δευτερολέπτου ο έλεγχος χάθηκε και το μοιραίο επήλθε κονιορτοποιώντας κάθε ανθρώπινο λογισμό. Την ίδια στιγμή η μαύρη σκιά φτερούγισε με πάταγο και χάθηκε στο βάθος του ορίζοντα. Ήταν ο Χάρος... Δύο υπέρλαμπρα αστέρια άφησαν το τελευταίο γήινο φως τους στο οδόστρωμα, ενώ το τρίτο παρέμεινε για να θυμίζει από γενιά σε γενιά την πιο συγκλονιστική απώλεια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Πέρασαν από τότε 40 χρόνια, οι εικόνες ολοένα και ξεθωριάζουν, όμως κάθε 6η του Σεπτέμβρη η ΑΕΛ, η Λάρισα, ο νομός της, δακρύζουν για τα αδικοχαμένα παλικάρια τους. Για τους Δημήτρηδες, τον Κουκουλίτσιο και τον Μουσιάρη, τα ποδοσφαιρικά αστέρια που έδυσαν πριν μεσουρανήσουν, μα παραμένουν αιώνια στις καρδιές όλων μας, φωτίζοντάς τες με τις μνήμες του αδαμάντινου χαρακτήρα τους και του σπάνιου ποδοσφαιρικού τους ταλέντου, που τέσσερις δεκαετίες τώρα κοσμούν την αιωνιότητα και το "βυσσινί κλαμπ" του Παραδείσου.


ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!



6 Σεπτεμβρίου 1979
Ήταν 4.30 το απόγευμα . Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ένα Citroen με αριθμό κυκλοφορίας ΤΗ 9891, έτρεχε στο βρεγμένο δρόμο. Μετέφερε τρεις ποδοσφαιριστές της Λάρισας στην Αθήνα:
Αυτοί ήταν οι:
– Δημήτρης Κουκουλίτσιος, 19 χρόνων
– Δημήτρης Μουσιάρης, 20 χρόνων
– Γιάννης Βαλαώρας, 21 χρόνων
Έτρεχαν να προλάβουν τη προπόνηση της εθνικής ελπίδων στην Αθήνα, στις 5 το απόγευμα. Σε λίγες μέρες, οι δύο πρώτοι, θα έφευγαν για την Οδησσό για τον επίσημο αγώνα με την ΕΣΣΔ. Είχαν φύγει καθυστερημένοι από τη Λάρισα, στις 12.30 το μεσημέρι.
Περίμεναν τον Μουσιάρη να γράψει εξετάσεις στα μαθηματικά. Είχε μείνει μετεξεταστέος και ήδη είχε εξασφαλίσει ως μέλος της εθνικής την εισαγωγή του στην Γυμναστική Ακαδημία. Ο Μουσιάρης ήταν χαρούμενος που είχε γράψει καλά.
Ο Βαλαώρας, υπηρετούσε τη θητεία του στην Αεροπορία κι είχε πάρει μετάθεση για την Σωματική Αγωγή. Ήθελε να προλάβει κι αυτός να βρίσκεται έγκαιρα στη νέα του μονάδα.
Στο 111ο χιλιόμετρο ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο των ποδοσφαιριστών. Σκοτώθηκαν ακαριαία τόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου Δημήτρης Μουσιάρης, όσο και ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα. Ο Γιάννης Βαλαώρας που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού γλύτωσε με θλάση στον αυχένα και εκδορές. Τον έσωσε ένα μαξιλαράκι που είχε βάλει για να κοιμηθεί!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Χωροφύλακες από τη Λαμία ζήτησαν τη συνδρομή των συναδέλφων τους στη Λάρισα για να αναγνωρίσουν τα δύο πτώματα που είχαν παραμορφωθεί φριχτά!
Υπάρχουν όμως και τρεις παράλληλες ιστορίες που συγκλονίζουν
– Ο Μουσιάρης είχε πάρει το δίπλωμα πριν τρεις μήνες. Δεν είχε την πείρα των δύσκολων ταξιδιών.
– Ο Κουκουλίτσιος στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου ζήτησε από τον Βαλαώρα να αλλάξουν θέσεις. Να φύγει από τη θέση του συνοδηγού και να πάει στο πίσω κάθισμα για να μπορέσει να κοιμηθεί επειδή ήταν κουρασμένος. Ο Βαλαώρας του έκανε το χατίρι και σώθηκε!
– Οι άνθρωποι της Λάρισας τους συνέστησαν να πάνε με λεωφορείο στην Αθήνα επειδή ο καιρός δεν ήταν καλός.

Σοκ στη κοινή γνώμη

Ο χαμός των δύο ποδοσφαιριστών συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ήταν η πρώτη φορά που σε τροχαίο δυστύχημα έχαναν τη ζωή τους δύο ποδοσφαιριστές, Και μάλιστα από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
– Ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος ήταν γιός ταξιτζή. Άρχισε το ποδόσφαιρο στα 14 χρόνια του στη Λάρισα και ήταν αρχηγός της εθνικής νέων που το 1978 κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο μέσα στη Τουρκία. Για την επιτυχία του αυτή είχε μπει στα ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις. Ήταν ακραίος κυνηγός.
– Ο Δημήτρης Μουσιάρης είχε γεννηθεί στο Δαμάσι Τυρνάβου και στον τοπικό Δαμασιακό είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Το 1976 τον είχε αγοράσει η Λάρισα αντί 150.000 δρχ και ένα χρόνο αργότερα τον πέρασε στους αμοιβόμενους. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή.
Παιχνίδια της μοίρας
Ο θείος του Μουσιάρη, Ντάνης, είχε πουλήσει το μοιραίο «σιτροέν» στον ανιψιό του. Δεν ήθελε να κάνει όμως το ταξίδι για την Αθήνα με τόσο κακό καιρό. Για να τον αποτρέψει του πήρε τα κλειδιά. Ο Μουσιάρης όμως είχε δεύτερα κλειδιά στο χωριό του, πήγε τα πήρε και ξεκίνησε για την Αθήνα.
Ο πατέρας του Κουκουλίτσου που είχε ταξί στη Λάρισα προσφέρθηκε να πάει τους παίκτες στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί να έπαιρναν αεροπλάνο. Η ΕΠΟ άλλωστε τους είχε στείλει αεροπορικά εισιτήρια. Ο Κουκουλίτσος δέχτηκε, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους δύο φίλους του.
Ο Γιάννης Βαλαώρας νοσηλευόταν στο ΓΝΑ. Όταν του είπαν ότι οι δύο συμπαίκτες του σκοτώθηκαν έπαθε σοκ. Ο ίδιος είπε στους γιατρούς και στο ανακριτικό της τροχαίας:
«Μισή ώρα μετά τα Καμένα Βούρλα όπου φάγαμε σταματήσαμε τη κουβέντα. Έριξα μια ματιά πίσω κι είδα τον Τάκη Κουκουλίτσιο να κοιμάται. Σε λίγο με πήρε κι εμένα ο ύπνος. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο».
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του είχαν κρύψει την αλήθεια. Ένας επισκέπτης όμως του θαλάμου 306 είχε μαζί του μια εφημερίδα. Του την έδειξε και του είπε:
– Άγιο είχες…



Φιλικό: Απόλλων Λάρισας - ΑΕΛ - 0-3 : 13/9/1979
Οι παίκτες της ΑΕΛ φορώντας μαύρα περιβραχιόνια ως ένδειξη πένθους, σε φιλικό προετοιμασίας στο γήπεδο της Φιλιππούπολης, κόντρα στον Απόλλων Λάρισας, 7 μέρες μετά το τραγικό γεγονός των Δημήτρηδων.


Μουσιάρης:


Συγκεντρωτικές καρτέλες συμμετοχών/τερμάτων ανα περίοδο:

Πρώτος επίσημος αγώνας: 1η αγωνιστική : 18/9/1977 : ΑΕΛ - Αναγέννηση Καρδίτσας 0-0
Τελευταίος επίσημος αγώνας: 34η αγωνιστική : 3/6/1979 : ΑΕΛ - ΠΑΟΚ 1-1


Περίοδος
Κατηγορία
ΠρωτάθλημαΚύπελλοΣύνολο
Συμμ.ΓκολΣυμμ.ΓκολΣυμμ.Γκολ
1977-1978Β3162336
1978-1979Α3041314

Ο Δημήτρης Μουσιάρης σκόραρε με την βυσσινί φανέλα στους παρακάτω 10 αγώνες:







Κουκουλίτσιος:

Συγκεντρωτικές καρτέλες συμμετοχών/τερμάτων ανα περίοδο:

Πρώτος επίσημος αγώνας: 17η αγωνιστική : 25/1/1976 : ΑΕΛ - Χαλκίδα 2-1
Τελευταίος επίσημος αγώνας: 33η αγωνιστική : 27/5/1979 : Αιγάλεω - ΑΕΛ 0-0


Περίοδος
Κατηγορία
ΠρωτάθλημαΚύπελλοΣύνολο
Συμμ.ΓκολΣυμμ.ΓκολΣυμμ.Γκολ
1975-1976B184184
1976-1977B2881298
1977-1978B3792399
1978-1979Α3211331

Ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος σκόραρε με την βυσσινί φανέλα στους παρακάτω 18 αγώνες:




Ο Κουκουλίτσιος στο 49ο λεπτό, αποφεύγει τον τερματοφύλακα της Γερμανικής Ντούισμπουργκ και δίνει πάσα δεξιά του στον Βαλαώρα για να κάνει το χάτ-τρίκ στον φιλικό αγώνα που δόθηκε στο Αλκαζάρ στις 28/8/1978.




Αποκόμματα εφημερίδων












Το χαρακτηριστικό της αναμέτρησης εκείνης της ημέρας ήταν η αποκάλυψη μιας πινακίδας με τις προσωπογραφίες των αδικοχαμένων αθλητών Κουκουλίτσιου και Μουσιάρη στην κερκίδα των Ιερολοχιτών.Το γεγονός που έλαβε χώρα μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, αποτυπώνεται στο πρώτο και έγχρωμο φωτογραφικό στιγμιότυπο της παρούσας ανάρτησης. Μέσα σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, κάτω από το σύνθημα "ζουν, ζουν αυτοί μας οδηγούν" οι Ιερολοχίτες αποκάλυψαν τις προσωπογραφίες των θανόντων ποδοσφαιριστών που μέχρι τότε ήταν σκεπασμένες με σημαίες της ΑΕΛ.
26η αγωνιστική : 23/3/1980 : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-0



Πανό στην θύρα 8 από τους Monsters.
3η αγωνιστική : 12/9/2009 : ΑΕΛ - Ατρόμητος 2-2






Οι φιγούρες των αδικοχαμένων Δημήτρηδων στο Αλκαζάρ.



Το εικονοστάσι στο σημείο του τραγικού ατυχήματος.



Μουσιάρης και Κουκουλίτσιος φορώντας τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος.





Share:

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων