Κύπελλο 1982 : Τελικός : Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 1-0

Τελικός κυπέλλου : ΠΑΟ - ΑΕΛ 1-0 

19 Ιουνίου 1982 

Scorer: 49' Χαραλαμπίδης

ΠΑΟ (Λάκης Γαλανόπουλος): Κωνσταντίνου, Κυράστας, Σημαιοφορίδης, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Νικολάε, Κουρόπουλος (78' Κατσιάκος), Χαραλαμπίδης (88' Αναστασιάδης), Ντόκεν, Γαλάκος.

ΑΕΛ (Αντώνης Γεωργιάδης): Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Αργυρούλης, Δράμαλης (82' Βουτυρίτσας), Μαλουμίδης, Γκόλαντας, Κουτάς (82' Μητσιμπόνας), Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Θεσ/νικης)
Επόπτες: Κουναλάκης, Τικμόγλου

Γήπεδο: Νέας Φιλαδέλφειας
Εισιτήρια - Εισπράξεις: 19.205 - 5.303.580 δρχ.Οι 11 της ΑΕΛ πριν την έναρξη του τελικού. 

ΟΡΘΙΟΙ : Πατσιαβούρας, Παραφέστας, Δράμαλης, Πλίτσης, Βαλαώρας, Γκαλίτσιος. 
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Αργυρούλης, Ανδρεούδης, Κουτάς, Γκόλαντας, Μαλουμίδης. 

Εκείνη την εποχή συνηθιζόταν ο τελικός κυπέλλου να γίνεται μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και να λειτουργεί σαν μια γιορτή του ποδοσφαίρου. Κατά περίεργο τρόπο όμως αυτός ο τελικός έγινε προτού λήξει το πρωτάθλημα, προτού γίνει δηλαδή το μπαράζ μεταξύ ΠΑΟ και Ολυμπιακού στο Βόλο. Ο Ολυμπιακός μάλιστα πέτυχε από την ΕΠΟ το να δοθεί κύπελλο και στην Λάρισα και να χαρακτηριστεί συγκυπελλούχος, αν έχανε από τον ΠΑΟ, με την ιδέα πως ο ΠΑΟ παράτυπα έφτασε ως τον τελικό χρησιμοποιώντας σαν Έλληνα τον Ρότσα. Φαίνεται ότι θεωρούταν δεδομένη η ήττα της ΑΕΛ και ο ΠΑΟ ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τελικό. Ωστόσο, όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά. Μια ψυχωμένη ΑΕΛ αποδίδοντας Θαυμάσιο ποδόσφαιρο και με περίτεχνους συνδυασμούς απειλούσε άμεσα τον ΠΑΟ.
Στο πρώτο ημίχρονο έχασε ευκαιρίες με τους Παραφέστα στο 8', Βαλαώρα στο 9' και 20', Γκόλαντα στο 31', Μαλουμίδη στο 38'. Στο 27' μάλιστα ο Γκαλίτσιος είχε δοκάρι.
Στο δεύτερο ημίχρονο όλα κρίθηκαν σε δύο λεπτά. Στο 47' δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι σ' ανατροπή του Βαλαώρα και στο 49' ο Χαραλαμπίδης πέτυχε το μοναδικό τέρμα του αγώνα. Η ΑΕΛ συνέχισε τη προσπάθειά της με μειωμένο δυναμισμό όμως. Έχασε ευκαιρίες με τον Μαλουμίδη στο 61' και στο 74', ενώ στο 76' δεν δόθηκε πέναλτι σ' ανατροπή του ίδιου παίκτη. Ο κ. Βασσάρας ό,τι δεν έκανε σε δύο περιπτώσεις υπερ της ΑΕΛ το έκανε στο 72' σε θεατρινίστικο πέσιμο του Γαλάκου. Το πέναλτι όμως εκτελέστηκε από τον Χαραλαμπίδη τελείως άστοχα. Η ΑΕΛ ως το τέλος υπερείχε ανούσια, ενώ και οι αλλαγές έγιναν λίγο αργά. Έτσι ο αγώνας έληξε με νικητή τον ΠΑΟ.


Η ΑΕΛ αρκέστηκε στο δεύτερο μικρότερο κύπελλο και στον ανούσιο τίτλο της συγκυπελλούχου ομάδας. Αποθεώθηκε από τους 5.000 Λαρισαίους που βρέθηκαν στο γήπεδο και χειροκροτήθηκε από τους αγνούς φιλάθλους. Αυτή η ήττα όμως δεν σήμαινε πως η ΑΕΛ έχανε τις ελπίδες για έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων σαν φιναλίστ - αντίπαλος του πρωταθλητή. Έπρεπε λοιπόν ο ΠΑΟ να κερδίσει τον Ολυμπιακό στον αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο Παναθηναϊκός αηδιασμένος υποτίθεται από τις συνεχείς ενστάσεις του Ολυμπιακού με αφορμή την υπόθεση Ρότσα αρχικά δήλωσε ότι παραιτείται του αγώνος. Αλλά και που κατέβηκε να παίξει έπειτα δεν κατάφερε τίποτε καλύτερο, αφήνοντας έτσι την ΑΕΛ εκτός Ευρώπης.

Ο τελικός κυπέλλου του 1982 αποτέλεσε την αυγή της μεγάλης ομάδας της ΑΕΛ... Φάση του αγώνα, με την πορτοκαλί φανέλα στο τέρμα ο Πλίτσης, την κεφαλιά έχει κάνει ο Χαραλαμπίδης του ΠΑΟ κ δίπλα του ο Μητσιμπόνας.

Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων