ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1984-85 : Β' γύρος

1ος αγώνας : ΑΕΛ - Σερβετ 2-1 

24 Οκτωβρίου 1984 

Scorers: 52' Άνταμτσικ, 62' (πεν.) Κμίετσικ - 12' Κοκ

ΑΕΛ (Αντ.Στρεϊλάου) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Τσιώλης (46’ Ζιώγας), Κμίετσικ (80’ Κυριλλίδης), Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Σερβέτ (Γκι Ματέ) : Μπούργκενερ, Σνίντερ, Ντιτουά, Χάσλερ, Ρενκέν, Ντεκαστέλ, Γκάιγκερ, Μπάρμπερις, Μπρίγκερ, Φαβρ, Κοκ.

Διαιτητής : Μπογκντάν Ντότσεφ (Βουλγαρία)

Γήπεδο : Αλκαζάρ 

Η κλήρωση της 5ης Οκτωβρίου 1985 στη Ζυρίχη φέρνει αντίπαλο της ΑΕΛ στον β’ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων τη φημισμένη ελβετική Σερβέτ Γενεύης. Η ΑΕΛ αποφεύγει μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Έβερτον (η οποία και κατέκτησε τελικά το τρόπαιο), η Ρόμα, αλλά σε μια εποχή που ο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαφώς πιο υποβαθμισμένο σε σχέση με εκείνο των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, η κλήρωση με μία ελβετική ομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη. Οι Ελβετοί είναι το φαβορί και, παρά τις δηλώσεις τους περί ίσων πιθανοτήτων για πρόκριση, είναι φανερό πως υποτιμούν την ελληνική ομάδα.
Το πρώτο ματς διεξάγεται στις 24 Οκτωβρίου στο Αλκαζάρ. Η ΑΕΛ, παρά το γεγονός πως βρίσκεται πίσω στο σκορ από νωρίς, ανακάμπτει και όχι μόνο ανατρέπει την εις βάρος της κατάσταση αλλά απειλεί τη Σερβέτ με διασυρμό που αποτρέπεται χάρη στις φοβερές επεμβάσεις του τερματοφύλακα Μπούργκενερ . Ο προπονητής της Σερβέτ Γκι Ματέ δηλώνει ικανοποιημένος αφού ο βασικός στόχος ήταν η επίτευξη του εκτός έδρας γκολ, και οι Ελβετοί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής σίγουροι πως έχουν την πρόκριση στην τσέπη τους, θεωρώντας πως η ΑΕΛ θα λυγίσει στον επαναληπτικό στο κλουβί Σαρμίγ της Γενεύης
Στο μεσοδιάστημα μέχρι τον επαναληπτικό η ΑΕΛ δίνει δύο αγώνες. Αρχικά πετυχαίνει ευρεία νίκη σε βάρος του Παναιγιαλείου για το θεσμό του κυπέλλου με 8-0 στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τρεις ημέρες πριν τον επαναληπτικό χάνει στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 1-0, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της Πάτρας εξαντλεί όλα τα περιθώρια σκληρότητας υπό την ανοχή του διαιτητή Κακλαμάνου, γνωρίζοντας πως οι Λαρισαίοι ποδοσφαιριστές θα φυλαχθούν ενόψει του αγώνα της Γενεύης.
Στις 7 Νοεμβρίου 1984 γράφεται μια από τις πιο χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΛ. Έχοντας κάτω από τα δοκάρια ένα ιπτάμενο Γιώργο Πλίτση, ίσως στο καλύτερο ματς της καριέρας του, να πιάνει ακόμη και τα άουτ, η ΑΕΛ κατακτά μια μεγάλη πρόκριση νικώντας με 0-1 τη Σερβέτ. Αλησμόνητο το γκολ του Γιάννη Βαλαώρα, όχι για τόσο για την εκτέλεση, όσο για την προσποίηση και τη ντρίπλα στο μισό τετραγωνικό πάνω στον Γκάιγκερ. «Πέσαμε πάνω σε έναν μεγάλο γκολκήπερ, σ’ ένα “ιπτάμενο πουλί”. Τα δοκιμάσαμε όλα, αλλά δεν καταφέραμε τίποτα! Και βέβαια δεν μπορέσαμε να προκριθούμε. Η Λάρισα ήταν τόσο σωστά στημένη που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να σκοράρουμε. Δεν την περίμενα τόσο δυνατή», δήλωνε απελπισμένος ο προπονητής της Σερβέτ μετά το παιχνίδι.

Η μεγάλη ΑΕΛ είχε βρεθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης

Η αρχική επιθετικότητα της ΑΕΛ κόπασε γρήγορα καθώς η Σερβέτ ισορρόπησε, κατόρθωσε να προηγηθεί στο σκορ με κοντινή προβολή του Κοκ και να επιβάλλει το ρυθμό της. Στο β’ ημίχρονο οι σωστές τακτικές αλλαγές του Στρεϊλάου ανέτρεψαν την κατάσταση. Η ΑΕΛ «μάζεψε» τη Σερβέτ στην εστία του Μπούργκενερ και άρχισε να τη σφυροκοπά ανελέητα. Μέσα σε περίπου ένα τέταρτο ανέτρεψε το σκορ, και απείλησε τους Ελβετούς με διασυρμό από τον οποίο γλύτωσαν χάρη στις σωτήριες επεμβάσεις του διεθνή γκολκήπερ. Η Σερβέτ μάλλον θα πρέπει να αισθανόταν ευχαριστημένη αφού γλύτωσε μονό με 2-1, σκορ που άφηνε πολλές ελπίδες πρόκρισης, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε χάσει με 4 ή 5-1.


Ο Κρίστοφ Άνταμτσικ στέλνει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα της Σερβέτ ισοφαρίζοντας το σκορ στο 52'




Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων