1986-87 : 27η : Διαγόρας Ρόδου - ΑΕΛ 1-0

27η αγωνιστική : Διαγόρας Ρόδου - ΑΕΛ 1-0 

17 Μαΐου 1987 

Scorer: 80' Λιούκατς

Αποβολή: 23' Πλίτσης

ΑΕΛ (Γκμόχ): Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Αλεξούλης, Τσιώλης, Αθανασίου, Καραπιάλης (23' Κυριακούλης), Βαλαώρας (65' Κυριλλίδης).

Διαιτητής: Νικάκης

Γήπεδο: Δημοτικό Ρόδου
Εισιτήρια - Εισπράξεις: 2.751 - 1.144.350 δρχ.

Επεισοδιακός ο τελευταίος αγώνας που έδωσε η ΑΕΛ στη Ρόδο. Κλίμα τρομοκρατίας από τους παίκτες του Διαγόρα, καθώς και στις εξέδρες όπου προπηλακίστηκε ο Καντώνιας που παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Οι Ροδίτες χρειαζόταν τους 2 βαθμούς της νίκης, για να ξεκολλήσουν από τη ζώνη υποβιβασμού. Τους βαθμούς κατάφεραν να πάρουνε 10 λεπτά πριν την λήξη του παιχνιδιού μετά από το τέρμα του Λιούκατς που έκρινε τη συνάντηση. Στην φάση της αποβολής του Πλίτση θα μπορούσε να αποβληθεί επίσης και ο εμπλεκόμενος παίκτης του Διαγόρα, Γεωργαλής.

Μετά από τον αγώνα της 27ης αγωνιστικής στη Ρόδο οι περισσότερες ΠΑΕ της Α' εθνικής κήρυξαν απεργία και δεν παράστησαν στους τελευταίους 3 αγώνες. Οι ομάδες που έκαναν απεργία, τιμωρήθηκαν με αφαίρεση συνολικά 6 βαθμών (-2 για κάθε αγώνα που δεν έπαιζαν) ενώ αρχικά αναφέρθηκε από τον υπουργό αθλητισμού κ. Βαλυράκη, ακόμη και για ποινή υποβιβασμού κατηγορίας στους απεργούς όπου τελικά έκανε μερικώς δεκτά τα αιτήματα των ΠΑΕ.
Οι μόνες ομάδες που προσήλθαν και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. 

Οι λόγοι που οδήγησαν τις επαγγελματικές ομάδες στο να προβούν σε απεργία τον Μάιο του 1987 ήταν:
  1. Η υπουργική απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεσούσης της περιόδου. Είχε υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος που προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στο τέλος της σεζόν από την Α' Εθνική και ο υπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης τις έκανε τρεις.
  2. Η νέα τροποποίηση της ρύθμισης για την πενταετία των ποδοσφαιριστών, μόλις ένα χρόνο μετά την απόφαση του ίδιου υπουργού.
  3. Η διεκδίκηση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ για τις επαγγελματικές ομάδες που στα 8 χρόνια του πρωταθλήματος τροφοδότησαν 200 δισεκατομμύρια δραχμές.
  4. Η ανάθεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος σε 9μελή επιτροπή από την ΕΠΟ και η αποδυνάμωση της ΕΠΑΕ που ήταν ο φορέας των ανθρώπων των ΠΑΕ που είχαν δημιουργήσει τις εταιρίες από την περίοδο 1979-80 που το ποδόσφαιρο μπήκε στον επαγγελματισμό.

Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων