1987-88 : 29η : ΑΕΛ - Ηρακλής 1-0

29η Αγωνιστική : ΑΕΛ - Ηρακλής 1-0

1 Μαΐου 1988

Scorer : 87' Μητσιμπόνας

Αποβολή: 22' Ηλιάδης (κόκκινη)

ΑΕΛ (Γκμόχ): Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος (70' Αθανασίου), Βουτυρίτσας, Αλέξούλης, Τσιώλης (72' Παπαντωνίου), Ζιώγας, Καραπιάλης, Βαλαώρας.
(πάγκος: Κανιέμπα, Κυριακούλης, Κυριλλίδης)

Ηρακλής :Γκιζέλης, Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Τουτζιάρης, Χατζηπαναγής (85' Δεληγιάννης), Αναστασιάδης (70' Ανδρεούδης).
(πάγκος: Βέλλιος, Αδάμου, Γκεοργκιεφ)

Διαιτητής: Γιάννης Μπάτρας (Αθηνών)
Επόπτες: Ψυρογιάννης, Πετρόπουλος (ΣΔΠ Αθηνών)
4ος: Λάμπρου

Γήπεδο: Αλκαζάρ
Εισιτήρια - Εισπράξεις : 18.500 - 9.831.000 δρχ.

Ο τίτλος «κλειδώνει», ο κάμπος «φλέγεται» Ο αγώνας ξεκινά στις 5μ.μ. και το «Αλκαζάρ» είναι κατάμεστο από… χθες. Η αγωνία είναι μεγάλη καθώς ο Ηρακλής αντιστέκεται σθεναρώς και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν κερδίζει πέναλτι στο 14’. Ο Σάκης Αναστασιάδης το εκτελεί, αλλά ο Χρήστος Μιχαήλ πετάγεται και το αποκρούει, φέρνοντας τις καρδιές των Λαρισαίων στις θέσεις τους. Τα νεύρα είναι γενικώς τεντωμένα και οι αντεκκλήσεις μεταξύ των παικτών δεν λείπουν, ώσπου στο 87’ έρχεται η «λύτρωση». Η ΑΕΛ κερδίζει κόρνερ, ο Αγορογιάννης σεντράρει και ο Αλεξούλης γυρίζει με κεφαλιά στον Μητσιμπόνα, που με έξυπνο σουτ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Γκιζέλη και με το σφύριγμα της λήξης ακολουθεί πανζουρλισμός. Η Λάρισα κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα από την περιφέρεια με ατόφια ταλέντα της Θεσσαλίας (μόνο ο Μιχαήλ είναι Σερραίος), με δύο μέτριους ξένους (Κανιέμπα και Τσίγκοβ) και υπό την καθοδήγηση του «Έλληνα» πια Γιάτσεκ Γκμοχ. Να σημειώσουμε ότι ο Πολωνός τεχνικός δεν είχε καθίσει στον πάγκο στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας στην Τούμπα (0-0), καθώς είχαν διαρρεύσει φήμες ότι είχε ήδη συμφωνήσει με τον Κοσκωτά για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού την επόμενη περίοδο.

Εξωαγωνιστικές σημειώσεις
Κατά την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των εργατών για τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Η 1η Μαΐου του 1988 που ξημέρωσε ήταν η πιο μεγάλη ώρα για την ΑΕΛ… Η αποστολή είχε αποσυρθεί στο ξενοδοχείο για τον αγώνα με τον Ηρακλή που θα έκρινε τον τίτλο. Λίγες ώρες πριν οι ποδοσφαιριστές συγκεντρώθηκαν σε ένα δωμάτιο μόνοι τους, χωρίς προπονητές και διοικητικούς και έδωσαν όρκο… τίτλου: «Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, πάμε να γράψουμε ιστορία». Η ιστορία γράφτηκε και στα αποδυτήρια ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τους παίκτες να κάνουν μπάνιο γυμνοί λουσμένοι στις σαμπάνιες…

Αυτό που λένε ακόμη και σήμερα οι ποδοσφαιριστές είναι ότι τη στιγμή του θριάμβου δεν κατάλαβαν το μέγεθος της επιτυχίας του και χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να το συνειδητοποιήσουν. Ο Γιάννης Αλεξούλης ήταν πάντως… δικαιολογημένος. Στη διάρκεια του αγώνα με τον Ηρακλή μετά από φάουλ που εκτελέστηκε στο 57', κατά την διεκδίκηση κεφαλιάς, συγκρούστηκε με τον Βακαλόπουλο και έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο. Ο γυμναστής του «γηραιού» έτρεξε κοντά του και του έσωσε τη ζωή -όπως λέει και σήμερα ο τότε αμυντικός χαφ της ΑΕΛ-, καθώς του είχε γυρίσει η γλώσσα. Παράλληλα, όμως, υπέστη διάσειση, με αποτέλεσμα να παίξει το υπόλοιπο ματς χωρίς ουσιαστικά να έχει συνείδηση του τι κάνει. Κάπως έτσι έβγαλε την… ασυνείδητη ασίστ στον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα για το ιστορικό πλέον βολ πλανέ που έγραψε ιστορία! Μετά το τέλος του ματς, ο Αλεξούλης διακομίστηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και έχασε τους πρώτους πανηγυρισμούς, όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν για πολύ και βγήκε για να συμμετάσχει στο γλέντι μέχρι πρωίας!

Λέγεται πως ο Γκμοχ έμαθε από την τηλεόραση την απόλυσή του από την ΑΕΛ το ίδιο βράδυ που οι Λαρισαίοι γλεντούσαν την κατάκτηση του τίτλου. Στο τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ στον πάγκο κάθισε ο βοηθός του, Οράσιο Μοράλες, που σήκωσε το τρόπαιο από πλευράς τεχνικής ηγεσίας.

Η κατάκτηση του τίτλου είχε και την ανάλογη προβολή από τον Τύπο εκείνης της εποχής.
ΝΕΑ: «Ολόχρυση Πρωταθλήτρια», ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Καμάρι όλης της Ελλάδας», ΕΘΝΟΣ: «Ολονύχτιο γλέντι σε όλη τη Θεσσαλία», ΦΩΣ: «Η Ελλάδα υποκλίνεται στη βασίλισσα», ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Πανάξια πρωταθλήτρια» και ΦΙΛΑΘΛΟΣ: «Πύλας άρατε».


Δηλώσεις

Βαλαώρας:
"Θα ήθελα αυτό το πρωτάθλημα να το χαρίσω σε όσους έχασαν την ζωή τους για την Λάρισα προπαντός τον Τάκη τον Κουκουλίτσιο και τον Τάκη τον Μουσιάρη."

Μητσιμπόνας:
"Θα ήθελα να χαρίσω αυτό το πρωτάθλημα σε όλο το λαό της Θεσσαλίας, στον πρόεδρό μας τον κύριο Στέλιο Καντώνια, ο οποίος για την ομάδα έδωσε πάρα πολλά όπως και ο αδερφός του, ο οποίος άφησε την ζωή του για την ομάδα και πιστεύω για όλο αυτο τον υπέροχο κόσμο που μας βλέπει γενικά σε όλο το πρωτάθλημα, χαρίζω αυτή τη νίκη την σημερινή και το πρωτάθλημα"

Γκαλίτσιος:
"Κι εγώ από την πλευρά μου χαρίζω αυτό το πρωτάθλημα το οποίο ήταν το πιό καθαρό πιστεύω, στον αείμνηστο κύριο Καντώνια, στα 2 παιδιά τα οποία σκοτώθηκαν ποδοσφαιριστές συνάδελφοι, στον προεδρό μας κύριο Στέλιο Καντώνια, σε όλο το συμβούλιο και γενικά σε όλο τον Θεσσαλικό κόσμο οι οποίοι φέτος είναι φανταστικοί και μας βοήθησαν πάρα πολύ."

Τσιώλης:
"Κι εγώ με την σειρά μου θέλω να αφιερώσω το πρωτάθλημα σε όσους έχουν χάσει την ζωή τους για την ΑΕΛ αυτοί είναι αρκετοί, επίσης στον πρόεδρό μας κύριο Στέλιο Καντώνια και σε όλο αυτό τον υπέροχο κόσμο που ήταν μαζί μας"

Αλεξούλης:
"Κι εγώ σε όλα αυτά που είπανε τα παιδιά, τα αφιερώνουμε στον πρόεδρο, τον συγχωρεμένο τον κύριο πρόεδρο τον Αντώνη τον Καντώνια, στον κύριο Τσιάρα, στον κύριο Λεβέντη, σε όλο το διοικητικό συμβούλιο τον κύριο Μιχάλη τον Σαζά και σε όλους τους άλλους συγχωρέστε με τώρα που τους ξεχνάω και ευχόμαστε με όλη την ομάδα να κάνουμε κάτι ακόμα και στην Ευρώπη"

Κολομητρούσης:
"Η σημερινή ημέρα θα γραφτεί στην ιστορία της ΑΕΛ, συγχαρητήρια στην διοίκηση, στον φίλαθλο κόσμο, στον προπονητή μας, στον πρόεδρό μας τον κύριο Στέλιο τον Καντώνια, τον αείμνηστο τον αδερφό του τον πρόεδρο, σε όλο τον φίλαθλο κόσμο και στα παιδιά, τον Μουσιάρη και τον Κουκουλίτσιο."

Καραπιάλης:
"Τι να πω κι εγώ, συμφωνώ με όλα τα παιδιά, την νίκη μας την χαρίζουμε πρώτα σε όσους έχασαν την ζωή τους για την Λάρισα για διαφόρους λόγους, στον πρόεδρο τον κύριο Καντώνια και νομίζω σε όλο τον κόσμο που μας βοήθησε σε όλο το πρωτάθλημα."







 












Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων