UEFA cup 2007-08 : Α' γύρος

1ος αγώνας : ΑΕΛ - Μπλάκμπερν 2-0

20 Σεπτεμβρίου 2007

Scorers : 33' Μπακαγιόκο, 35' Κλέϊτον

ΑΕΛ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Φέρστερ, Νταμπίζας, Κατσιαρός, Γκαλίτσιος, Κυριακίδης, Φωτάκης, Σαρμιέντο, Αλεξάνδρου (76' Γκίκας), Κλέιτον (84' Καλαντζής), Μπακαγιόκο (92' Βενέτης).

Μπλάκμπερν (Μαρκ Χιούζ): Φρίντελ, Όϊερ, Γουόρνοκ, Νέλσεν (57' Κισανισβίλι), Έμερτον, Νταν, Σάβατζ, Μπέντλεϊ, Πέντερσεν (62' Ντέρμπισαϊρ), Σάντα Κρουζ, ΜαΚάρθι (79' Τουγκάϊ).

Διαιτητής: Πέτερ Σίπελ (Γερμανία)
Βοηθοί: Σονκ Γκίλντεμαν (Γερμανία), Ζόσεφ Μέϊερ(Γερμανία)

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο

Η ΑΕΛ εμφανίστηκε πολύ καλά μελετημένη στον αγωνιστικό χώρο, δεν άφησε την Μπλάκμπερν να κάνει το παιχνίδι της και έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Μπακαγιόκο στην επίθεση και τον Νταμπίζα να κατευθύνει την άμυνα, πήρε καθαρό 2-0 και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στους ομίλους του UEFA.
Με 4-5-1 παρέταξε την ομάδα του ο Γιώργος Δώνης στην προσπάθειά του να υπερισχύσει στο χώρο του κέντρου. Ο Κοτσόλης ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, οι Νταμπίζας, Φέρστερ ήταν στο κέντρο της άμυνας, με τον Γκαλίτσιο δεξί μπακ και τον Κατσιαρό αριστερό. Ο Κυριακίδης αγωνίστηκε σε ρόλο αμυντικο μπροστά από την άμυνα και στη μεσαία γραμμή κινήθηκαν από αριστερά προς τα δεξιά οι Αλεξάνδρου, Σαρμιέντο, Φωτάκης και Κλέιτον. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Μπακαγιόκο.
Η Λάρισα ξεκίνησε προσεχτικά το ματς προκειμένου να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Κοτσόλη και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και την ταχύτητα του Μπακαγιόκο. Στο πρώτο μισάωρο του ματς η Λάρισα έδωσε χώρο στην Μπλάκμπερν και ουσιαστικά απειλήθηκε μόνο μία φορά στο 20 χωρίς ωστόσο να το πληρώσει. Ο Πέντερσεν εκτέλεσε δυνατά πλάγιο άουτ από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον ΜακΚάρθι στο ύψος της μικρής περιοχής, όμως το γυριστό σουτ του τελευταίου βρήκε το πρόσωπο του Φέρστερ και σώθηκε η εστία της ΑΕΛ.
Από εκει και πέρα, το πεντάλεπτο (30 – 35) ανήκει αποκλειστικά στην ομάδα του Γιώργου Δώνη, η οποία κατάφερε να πετύχει δύο τέρματα και να πάρει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης. Ο Μπακαγιόκο στο 33 με εκπληκτικό δυνατό σουτ από μακριά «κρέμασε» τον Φρίντελ και έγραψε το 1-0, ενώ δύο λεπτά αργότερα στο 35 σε φάση διαρκείας, ο Κλέιτον με ψύχραιμο πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των «βυσσινί», αφού πρώτα απέτυχαν να σκοράρουν από πλεονεκτική θέση οι Αλεξάνδρου και Μπακαγιόκο.
Στη συνέχεια η ομάδα του Γιώργου Δώνη διαχειρίστηκε με ψυχραιμία το τελευταίο δεκάλεπτο και κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με το καθαρό 2-0.
Η Λάρισα μπήκε στην επανάληψη αποφασισμένη να μη κλειστεί στην περιοχή της για να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ, πίεσε ψηλά και ήταν αυτή που απείλησε πρώτη στο 48. Ο Φωτάκης εκτέλεσε με πολύ όμορφο τρόπο φάουλ από καλή θέση, ο Φρίντελ απέκρουσε δύσκολα και στην επαναφορά ο Νταμπίζας δεν έπιασε την κεφαλιά από καλή θέση.
Οι παίκτες της Μπλάκμπερν τα είχαν χαμένα δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να επιβάλουν το παιχνίδι τους, ενώ η ΑΕΛ μετέφερε συνεχώς το ματς στην περιοχή της αγγλική ομάδας και δημιούργησε τις φάσεις για να πετύχει τρίτο τέρμα. Στην πιο μεγάλη από αυτές ο Μπακαγιόκο στο 69 κέρδισε μια χαμένη μπαλιά από δεξιά, πάσαρε στο ύψος του πέναλτι στον Κλέιτον, ο οποίος ανενόχλητος πλάσαρε συρτά και έδωσε τη δυνατότητα στον Φρίντελ να απομακρύνει με τα πόδια.
Στα τελευταία λεπτά οι παίκτες της Λάρισας με εκπληκτική ωριμότητα κυκλοφόρησαν με ψυχραιμία την μπάλα, ο Νταμπίζας κατεύθυνε με μαεστρία την αμυντική γραμμή της ομάδας και με σύμμαχο τον εκπληκτικό κόσμο που δεν σταμάτησε λεπτό να τραγουδάει και να εμψυχώνει την ομάδα κράτησε το μηδέν στην άμυνα και θα ταξιδέψει στην Αγγλία με σκορ πρόκρισης…

 











Δηλώσεις

Δώνης:
«Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, όχι όμως και από το σκορ. Μπορούσαμε να πετύχουμε και άλλα γκολ, οπότε τώρα θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Έχουμε 50% πιθανότητες, δηλαδή όσες και η Μπλάκμπερν. Εμείς όμως έχουμε ως στόχο την πρόκριση. Μας περιμένει ένα σκληρό ματς σε μικρό γήπεδο και ξέρουμε ότι θα δεχτούμε πολύ πίεση. Όποια ομάδα βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση θα κερδίσει.Είχα πει πως θα προσπαθήσουμε σκληρά και το κάναμε πράξη. Θέλαμε να ικανοποιήσουμε τον κόσμο μας και το πετύχαμε. Είχαμε δουλέψει πολύ καιρό γι’ αυτό το παιχνίδι, καθώς δεν υπήρχαν επίσημες υποχρεώσεις. Θέλαμε να έχουμε κοντά τις γραμμές μας και να κερδίζουμε την μπάλα στις μακρινές πάσες του αντιπάλου μας, κάτι που καταφέραμε. Πάντως, δεν μας βοήθησε ο αγωνιστικός χώρος, αφού ήταν γεμάτος τρύπες κάτι που δεν φάνηκε απ’ έξω και δεν ευνοεί τις ομάδες που παίζουν με την μπάλα κάτω».

Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων